keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Harjoitus # 9

9.) Nyt on aika kokeilla käytännössä jotain uutta. Suunnittele itsellesi turvallinen koe. Sen tarkoitus on tehdä jotain, joka on ristiriidassa ison olettamuksesi kanssa.

Kuten muistamme, iso olettamuksemme on tapa pitää omaa muutostamme estävä toiminta paikallaan. Jos haluan muuttaa elämäntapojani tervellisiksi (muutos), mutta en liiku enkä syö hyvin (sitoutuminen itseä sabotoivaan toimintaan), koska pelkään terveellisen elämän olevan jollain lailla noloa tai epätyylikästä (iso olettamus), ja en halua tulla leimatuksi noloksi , on aika haastaa tämä oletus.

Jos jatketaan ylläolevan esimerkin linjalla, voidaan tehdä seuraavanlainen koe:

  • Kokeile lenkillä käymistä kahdesti viikossa
  • Kirjoita ylös tuntemuksiasi lenkin jälkeen, esimerkiksi:

- Miltä lenkillä kohtaamieni ihmisten katseet vaikuttivat?
- Millainen olo minulla oli itsestäni lenkin jälkeen?
- Mitä "nolous" tarkoittaa minulle? Miten tuo käsitys voisi muuttua?


Harjoituksen kehittämisen tarkoitus on yrittää toimia siten, että omat lukkiutuneet oletukset tulevat haastetuiksi. Koska on kyse omista olettamuksista, voi harjoituksen kehittäminen olla kuitenkin vaikeaa. Toimimme omasta havaintokehästämme lähtien, ja sen vuoksi itseään on vaikea nähdä.

Viimeisellä kerralla teemme yhteenvedon koko kymmenen kysymyksen prosessista ja katsomme, miten sitä voi soveltaa mihin tahansa henkilökohtaista kasvua ja kehitystä vaativaan ongelmaan, haasteeseen tai toiveeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti