perjantai 15. heinäkuuta 2011

Harjoitus # 5

Viime kysymys auttoi tarkastelemaan omaa toivetta saboitoivan toiminnan taustalla olevaa motivaatiota. Elämämme kuin toinen jalkamme olisi kaasulla ja toinen jalkamme jarrulla. Tämä aiheuttaa sisäisen ristiriidan, joka on melkoisen stressin lähde. Otetaan vielä yksi askel syvemmälle tarkastelemalla sisäisen ristiriidan takana olevaa isoa olettamusta.


5.) Millainen iso olettamus on piilositoumuksesi taustalla?

Haluat esimerkiksi olla aloitteellisempi, mutta käytännössä usein myötäilet toisen ihmisen tahtoa. Tämän taustalla olet havainnut olevan pelon: "Jos olisin aloitteelisempi, pelkään, että aiheuttaisin konfliktin". Taustalla on siis konfliktin tai ristiriidan pelko, jonka vuoksi olet sitoutunut myös olemaan myötäileväinen.

Entä millainen iso olettamus ruokkii tätä pelkoa? Esimerkiksi: "Oletan, että jos ristiriitatilanne syntyy, minä---"

Niin, mitä? Oletatko kenties meneväsi paniikkiin, muuttuvasi suolapatsaaksi, käyväsi väkivaltaiseksi, alkavasi itkemään tai jotain muuta? Koska toistuvasti vältät tilanteita, jotka asettaisivat sinut kohtaamaan tämän pelon, olettamuksesi on juuri sitä - olettamus, ei fakta. Ja kuten kaikki "faktat", niin tämäkin on altis muutoksille ja vastakkaisen todistusaineiston painoarvolle...mutta eipä mennä vielä asioiden edelle!

Kirjoita oma olettamuksesi ylös mahdollisimman nopeasti ja luonnollisesti - älä jää pohtimaan sitä liian analyyttisesti. Kun olet saanut itseäsi sabotoivan toiminnan taustalla olevaa piilositoumusta ruokkivan ison olettamuksen paperille, voit onnitella itseäsi. Olet puolivälissä matkaa kohti oman toiveesi toteuttamista.

Isot olettamuksemme ovat kuin tieteelliset hypoteesit, joita ei testata riittävästi. Ensi kerralla, maanantaina 18.7. otamme askeleen siihen suuntaan. Siihen asti: mainiota viikonloppua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti